Huggorm

Huggorm (Vipera berus) er utbredt på Østlandet, Vestlandet og Midtnorge. Hvert år er det flere hunder som blir bitt. Giften som huggormen sprøyter inn i bittet gir kraftige immunologiske reaksjoner og symptomer på en alvorlig forgiftning.

Huggormen er stort sett aktiv fra april til og med september. Stort sett er huggormen gråbrun med en stripe på ryggen, mens enkelte er helt sorte.
Grader av de immulogiske reaksjoner og symptomer avhengig av størrelse på hunden. Selv om dyret blir bitt, er det ikke alltid de sprøyter inn gift, flere av bittene er da tørre og derfor «ufarlige».
Bitt i hals, snute- og hoderegionen kan være alvorlig da de kan få blokkerte luftveier og huggormbitt er langt mer alvorlig for drektige, svake og eldre hunder.

Symptomer ved huggormbitt:
– Hevelse i bittområdet
– Bittmerker etter tennene i bittområdet
– Huden får often en rød-lilla farge

Ved alvorlige tilfeller:
– Sjokk, bleke slimhinner
– Hurtig, men svak puls
– Kramper, uro, rastløshet
– Bevisstløshet

Hva kan du gjøre?
Hvis hunden din skulle være så uheldig å bli bitt er det viktig at du holder hunden i ro. Gå rolig til bilen eller bær hunden om den er liten. Legg et kaldt omslag på bittstedet hvis dette er mulig.

Ved ankomst til klinikken vil hunden bli undersøk og eventuelt få væskebehandling for å unngå sjokk og varige mén på organer. Det vil også ofte bli gitt en motgift for å redusere reaksjonen på giften.