Katte-aids (FIV)

Det har vært en del snakk om katte-aids i media i det siste, så vi tenkte å besvare noen spørsmål her. Katte-aids, også kalt Feline Immunodeficiency Virus (FIV) er en uhelbredelig sykdom som kan ramme alle katter.

FIV skaper en svikt i immunsystemet til katten, og selv om vi kan behandle symptomene og bremse sykdommen en stund kan sykdommen ikke kureres. Det fins heller ingen vaksine som beskytter katten mot smitte. Smittede katter må holdes inne resten av livet for å forhindre videre smitte, få god stell og minst mulig stress. Dersom det ikke er mulig å holde katten inne er det best å avlive katten.

Den vanligste måten å overføre sykdommen er via bittsår, så ukastrerte hannkatter er de som er oftest rammet. Hunnkatter kan også bli smittet via bittsår, men også ved parring. Mennesker kan IKKE bli smittet av FIV. Det er større smittefare i områder med mye villkatter eller kolonier med ukastrerte dyr.

FIV diagnoseres med en blodprøve, men siden det kan gå opp til 8 uker før sykdommen vises på blodprøven, tar vi to blodprøver ved sterk mistanke om smitte.

Hva kan du som katteeier gjøre?

  • Kastrer hannkatten så den ikke vandrer og slåss.
  • Steriliser hunnkatten slik at den ikke tiltrekker seg hannkatter.
  • Oppfordre andre til å kastrere/sterilisere kattene sine.
  • Si fra til din lokale Dyrebeskyttelsegruppe dersom du vet om en koloni med villkatter/ukastrerte dyr som kan være smittet.