Vaksinering

Vaksiner stimulerer kroppens eget immunforsvar, så dyret må være friskt for at vaksinen skal kunne settes. Sprøyten settes subkutant, dvs. rett under huden, vanligvis i nakken. Vaksinen er stort sett ufarlig, men noen få individer kan få allergiske reaksjoner, så vi anbefaler å holde øyet med dyret ditt rett etter at vaksinen er gitt. I tillegg til vaksinen får dyret også en generell helseundersøkelse.

Ved å bruke vaksiner reduserer man smittepresset i hundebestanden i Norge. Jo flere som vaksinerer, jo mindre sykdom blir det, og desto mindre smittepress blir det. Vi anbefaler særlig vaksinering til de som reiser mye feks i forbindelse med jakt, utstilling og konkurranser.

Vaksinering av hund

Vi anbefaler at hunden vaksineres ved 8 og 12-ukers alder mot valpesyke, parvovirus, smittsom leverbetennelse og kennelhoste. Denne vaksinen beskytter mot smitte i 3 år, men vi anbefaler årlig revaksinering av kennelhoste, f.eks.:
8 uker: Parvovirus
12 uker: Valpesyke, parvovirus, smittsom leverbetennelse og kennelhoste
1 års alder: Valpesyke, parvovirus, smittsom leverbetennelse og kennelhoste
2 års alder: Kennelhoste
3 års alder: Kennelhoste
4 års alder: Valpesyke, parvovirus, smittsom leverbetennelse og kennelhoste
osv…

For kennelhoste fins både en sprøyte som settes under huden (Nobivac Pi) og en som gis i nesen (Nobivac BbPi). Nesevaksinen skal gi bedre beskyttelse mot kennelhoste, men kan gi en lett forkjølelse den første uken etter vaksinering.

Vaksinering av katt

Det er større smittepress for katter enn for hunder i Norge. En grunn for dette er at det er færre som vaksinerer kattene sine enn hundene sine. Katter slost også mer enn hunder, og kan bli smittet av villkatter/eierløse katter. Hvis katten pådrar seg en av disse sykdommene er det vanskelig å behandle, vi kan kun behandle symptomene, ikke sykdommen.

Vi anbefaler at katten vaksineres ved 12 og 16-ukers alder mot kattepest og katteinfluensa. Denne vaksinen må oppdateres årlig.